Onder de parasol kunt u aangenaam in de schaduw zitten

| Meer
parasols
 
 
 
 
De parasol is niet meer weg te denken. Niet uit uw tuin en niet van een terras want die biedt bescherming tegen de felle zon en zelfs tegen de wind, geeft ook zeker gezelligheid, en ook dat is een belangrijke functie.

Onderdelen.
Het eerste balangrijke onderdeel is het doek. Het doek geeft u uiteindelijk de bescherming. Voor het doek wordt canvas of zeil gebruikt want beide stoffen moeten sterk zijn. Het canvas of zeil is er in enorm veel dessins en kleuren. Ook staan er vaak reclames op van bedrijven. Ook schaduwdoek wordt gebruikt want dit doek houdt voor bijna honderd procent de schadelijke UV-stralen tegen.
 
parasols

Aan het doek zitten de baleinen. Daar is het doek op vastgemaakt.

Een volgend onderdeel is de mast of stok. Daarlangs worden de baleinen naar boven gedrukt die daarna uitelkaar gaan en zo het oppervlak vormen van de parasol.

Misschien wel het belangrijkste onderdeel is de parasolvoet. Want deze voet vormt het hart van de parasol ondanks dat de voet op de grond staat. De voet zorgt er voor dat hij stabiel blijft staan en dat hij niet weg kan waaien. Belangrijke functies dus!
Hoe kunt u de voet rechthouden?
-Dat kan met een kruispoot met daarbij behorende parasolvoettegels.
-U kunt een parasolvoet aanschaffen van massief beton. Weegt zwaar dus erg stabiel.
-U kunt de parasolvoet vullen met water. Stabiel, zeker, maar niet geweldig.
-En dat geldt ook voor de voet te verzwaren met zand, stevig maar kan beter.
 
parasolvoet
 
Enkele manieren om parasolvoeten vast te zetten
-De grotere parasoluitvoering wordt in de grond bevestigd. De kans op omvallen is hierbij uiterst gering.
-Met een verplaatsbare voet. Makkelijk want u kunt het op meerdere plaatsen zetten. De voe is dan niet erg
 verzwaard, en dat is een nadeel.
-Met vloerbevestiging. Geeft een behoorlijk stabiel resultaat.
 
Materialen van de stok
Een parasolstok moet natuurlijk supersterk zijn want er komen nogal wat krachten op. De beste materialen zijn dan gietijzer, rvs, hout, kunststof, aluminium en staal met een poedercoating.
 
Materialen van de voet
Ook de voet zal ernorm sterk moeten zijn. Daarom kan een parasolvoet gemaakt zijn van onder andere natuursteen, van kunststof, van beton met een kunsthars toegevoegd, van graniet en van gietijzer.
Vormen
Er zijn vier veelvoorkomende vormen. De meestvoorkomende is de ronde vorm. Daarnaast zijn de vierkante parasols in trek. Boven een rechthoekige tafel hoort de rechthoekige parasol. Tenslotte zijn er parasols met een ovale vorm.
 
Soorten parasols.
Zo is er de zijarm parasol. De zwevende parasol wordt steeds vaker gesignaleerd, en dat is ook de wandparasol. Er is een hangparasol, een buigparasol, een wandparasol en een met een mast.
 
Zoveel parasols, zoveel afmetingen
De ronde parasol. Standaard met een doorsnede van 1 meter. Iets groter is die van 2 meter. Een stapje groter geeft 3 meter en weer iets groter is 3,5 meter. 5 meter behoort tot de mogelijkheden en zelfs 10 meter doorsnede is er bij een ronde parasol.
De vierkante. 3 bij 3 meter is standaard. Er zijn grotere afmetingen en een topper is 8 bij 8 meter. Dan heeft u dus een hele grote vierkante parasolmodel!
De rechthoekige. Vele afmetingen mogelijk. Een kleintje is 1,9 bij 1,3 meter. Een tussenmaatje is bijvoorbeeld 4 bij 3 meter. De grotere meet 7 bij 3,5 meter en een topper heeft de afmetingen van 8 bij 4 meter.
 
zonwering

Kleuren van parasoldoeken
Witte kleur is veel voorkomend. Stoot warmte af en geeft een zomers gevoel. Dat geldt ook voor de lichtblauwe kleur. Rood en beige doen het ook goed. Minder gezien zijn de kleuren zwart en bruin.
Bovendien heeft het de functie meegekregen als reclameobject, en dat is te zien. Op elke parasol staat wel een merk.

Hoe staat het met de bedieningsmogelijkheden?
-Kan een zwengelsysteem hebben. Draaien aan de zwengel en de baleinen gaan open of dicht. Weinig inspanning voor
 nodig.
-Het schuiven van de baleinen langs de mast of stok. Bovenaan gekomen kan met een kliksysteem de baleinen worden
 vastgezet. Kan dus niet opeens naar beneden schieten.
-Met een klem het schuifsysteem vastdraaien.
-Er zijn parasols die elke gewenste stand kan innemen. Is volledig draaibaar.
-Met een katrol.

Interessante parasolopties
Mag niet ontbreken in de avond, de parasolverlichting. En dat gaat gebeuren met led- verlichting of met kleine spotjes. De bevestiging is eenvoudig zelf te doen.
Toch minder warm als voorspeld…dan is parasolverwarming nooit weg! Kan op elektriciteit en op gas. De brander wordt naar beneden gericht en u wordt verwarmd door de hitte die wordt verspreid.
Tegen bescherming van regen. Het is een hoes die u over uw ingeklapte parasol kunt trekken.

 
parasols